Ingredient Talk: Niacinamide & Retinol

Welkom op mijn blog, vandaag wil ik graag 2 ingrediënten bespreken die ik vaak aanraad bij mijn skincare routines. Namelijk Niacinamide & Retinol, wat doen ze en waar zijn ze goed voor?

Niacinamide

Niacinamide is een B3 vitamine. Niacinamide is een heel breed ingrediënt, met heel veel werkingen. Vaak als ik hem aanraad, geef ik de uitleg dat het talgregulerend is. Nu wil ik graag wat breder ingaan op de ingrediënten die ik adviseer.

Niacinamide zorgt er inderdaad voor dat de talgregulatie in de huid op orde komt en blijft, het houd namelijk ook vocht vast in de huid nadat de talgregulatie op orde is. Ook is Niacinamide goed voor oppervlakkige hyperpigmentatie, roodheid, acne of eczeem door de ontstekingsremmende werking en collageen productie. Het wordt weleens door dokters/dermatologen gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea.

Door het gebruik van niacinamide versterk je ook je huid barrière door het aanmaken van ceramiden. Al met al is het dus een must have ingrediënt in je verzorging.

Retinol/Vitamine A/Tretenoide

Retinol en tretenoide zijn beiden producten die helpen bij: Acne, Pigmentatie en Collageen aanmaak.

Retinol, is het ingrediënt wat je kan kopen zonder dokters recept. Retinol doet in principe het zelfde als tretenoide, alleen duurt het langer en heb je minder kans op irritaties. Retinol doet er namelijk langer over om zich om te zetten naar retinoic acid, waardoor de werking veel minder sterk is dan een tretenoide. De resultaten komen wel, maar nogmaals bij een retinol duurt het veel langer.

Tretenoide is eigenlijk een pure vorm van vitamine a, tretenoide wordt dan ook alleen op dokters recept uitgeschreven. Je hebt sneller resultaat, maar bij tretenoide komen veel meer irritaties kijken, zoals vervellen, purgen, en een droge rode huid. Die kans heb je ook bij retinol, maar over het algemeen is retinol goed te doen voor de meeste mensen.

Bij retinol en tretenoide raad ik aan om te starten met 3 keer per week, de werking blijft aanhouden voor 72 uur. Ook raad ik je aan deze producten niet gebruiken rondom de ogen, mond en nek, aangezien de huid daar gevoeliger en dunner is. De werking van retinol zie je gemiddeld na 6 tot 12 maanden, de werking van tretenoide zie je na 3 tot 6 maanden.

Bij retinol raad ik ook geen andere producten aan in dezelfde routine met actieve werking zoals vitamine c of Niacinamide. Gebruik op de avonden dat je je retinol of tretenoide gebruikt alleen een hydraterende/voedende crème. En pas een half uur nadat je je retinol of tretenoide hebt aangebracht! Zo voorkom je dat je de werking van de retinol/tretenoide beïnvloed.

Tevens hebben beide een exfoliërende werking, het is dus belangrijk om deze producten in de avond te gebruiken en een spf te gebruiken overdag.

Liefs Monica

Over welk ingrediënt zou jij meer willen weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s